Príhovor riaditeľa školy k začiatku šk.roka 2012/2013

Vážené kolegyne kolegovia, milí naši študenti,

       Prázdninové mesiace ubehli neuveriteľne rýchlo a my sa tu opäť stretávame - vy študenti si sadáte do školských lavíc a my pedagógovia zaujímame svoje miesto pred katedrou.
       Dovoľte mi privítať všetkých pracovníkov školy a zaželať si spolu s nimi veľa trpezlivosti, úspechov v práci i osobnom živote. Odvahu a chuť priniesť do vyučovacieho procesu nové metódy a prístupy k vzdelávaniu. tak, aby sa škola pre žiakov stala ešte vyhľadávanejšou Mekkou vzdelávania a vy žiaci ste chodili do nej radi.
       Vítam aj vás študentov a osobitne medzi nami vítam študentov prvého ročníka. Pre nich prechod na strednú školu znamená významnú kvantitatívnu aj kvalitatívnu zmenu. Všetci ste prišli na školu, ktorú ste si vybrali. Školu, ktorá patrí k základným pilierom stredoškolského vzdelávania v žilinskom kraji, má jedno z najmodernejších vybavení a kvalitou poskytovaného vzdelávania má veľmi dobrý zvuk. Školu, na ktorej sa chcete cítiť dobre. Školu, ktorej veríte, že vám pomôže získať potrebné vedomosti a zručnosti využiteľné vo vašom ďalšom živote tak, že vás nebudú trápiť problémy nezamestnanosti. Chcem a so mnou aj všetci moji kolegovia, aby táto škola bola pre vás práve takou a chodili ste do nej s radosťou. Je potrebné si však uvedomiť, že učiva je stále viac. Hoci prebieha reforma školstva, významne ho neodbudlo. I maturita sa sprísňuje. Všetci sa s tým musíme popasovať tak, aby ste nielen maturitu úspešne zvládli, ale i prechod do zamestnania, či na vysokú školu. Základnou podmienkou Vašej úspešnosti bude systematická a zodpovedná príprava na každú vyučovaciu hodinu. To platí pre všetkých študentov bez ohľadu na ročník. Verím, že v tomto nájdeme aj pomocnú ruku Vašich rodičov a spoločne budeme dbať aby vaša dochádzka bola skoro 100%-ná. My pedagógovia urobíme všetko preto, aby bolo v tejto škole „trendy“ učiť sa, mať dobré výsledky a neboli hrdinami tí, čo chodia poza školu. S tými sa rýchlo rozlúčime.
       Čo sa týka vybavenosti školy, prešli sme na rýchle optické pripojenie na internet. Zaradili sme sa tak medzi pár škôl v Žilinskom kraji, ktoré majú túto špičkovú vymoženosť a mienime ju efektívne využívať.
       Od októbra zavedieme v škole pre vás študentov dochádzkový systém. Každý študent bude mať čipovú kartu, či už tú ktorú má na vlak alebo autobus a ak nemá, tak ju zakúpi u nás za 2 €. Pri každom príchode a odchode ju priloží k terminálu. Údaje sa automaticky prepíšu na internet. Takto bude mať rodič spolu so známkami kontrolu nad výsledkami svojho dieťaťa. Tiež sa tam budú zverejňovať oznamy o rodičovských združeniach a výchovných opatreniach.
       Ďalej sprístupnime pre študentov školský e-learningový server, na ktorom sú už študijné materiály a testy z 27 predmetov.
       Na jednotlivých poschodiach v škole postupne realizujeme wifi pripojenie na školskú sieť. Pripojenie na notebooky (zápis hesiel) bude zabezpečovať technik počítačovej siete p. Barčák.
       V škole momentálne realizujeme projekty podporované z Európskeho sociálneho fondu a mnohé menšie. Aj prostredníctvom nich máme na škole 11 interaktívnych tabúľ, modernú didaktickú techniku, nové prístroje v laboratóriách a tiež na našom e-learningovom serveri učebnice od našich učiteľov. Chceme vyučovať moderne. Z moderných trendov rozvíjame predovšetkým projektové vyučovanie, aby ste sa vy žiaci naučili aj samoštúdiu, vedeli sa vyjadrovať, obhájiť si svoje stanoviska. Pomocníkom v tomto by Vám mal byť doma počítač s pripojením na internet. Ak máte notebook, môžete ho používať aj v škole, dokonca si ho pripojiť na našu wifi sieť. Na škole bude tiež pracovať študentský Help –desk.

       Milí žiaci, život prináša mnohé situácie, ktoré nie vždy viete správne riešiť. Využívajte svojho patróna - triedneho učiteľa, on je tým pravým človekom, ktorý vám pomôže riešiť všetky problémy, s ktorými sa budete stretávať počas štúdia na škole. Riešte ich skôr ako sa stanú neriešiteľnými. Hlavne – nenechávajte si odovzdávanie zadaní na neskôr, nebudete ich stíhať vypracovať a z toho sa neskôr stane opakovanie ročníka. Stroskotal na tom už nejeden študent.
       Ak sú problémy zamotanejšie, využívajte služby a rady p. výchovnej poradkyne p. Slávikovej, ktorá má na vás čas vždy ale prednostne každý utorok od 11. hodiny a tiež školského psychológa, ktorý u nás pracuje každý pondelok. Sú to ľudia, ktorí vás nechcú trestať, ale pomôcť vám.
       Milí študenti, máte možnosť stravovať sa cez obedňajšiu prestávku v školskej jedálni. Dobrý teplý obed vás určite upokojí a pomôže vám aktivizovať vaše mozgové bunky k úspešnému štúdiu. Na odber sa môžete prihlásiť u vedúcej školskej jedálne p. Šeptajovej. Platbu za obed budú prevádzať rodičia elektronicky. Jedlá sa dajú vyberať z ponuky a tiež objednávať cez internet.
       Voľné miesta máme aj na školskom internáte. Preto, ak dochádzate z väčších vzdialeností, hlavne v zime, je vhodné ubytovať sa u nás. Nahlásiť to však musíte už teraz u vedúceho domova mládeže. Mesačný poplatok za ubytovanie je 17€. Hradí sa tiež bezhotovostne. Čas, ktorí stratíte cestovaním môžete efektívne využiť, návštevou krúžkov. Z bohatej ponuky asi 40-tich, si môžete každý vybrať ten svoj a tak účelne využívať svoj voľný čas. V najbližších dňoch bude prevedený nábor do krúžkov a registrácia vzdelávacích poukazov.
       Aj v tomto školskom roku sa budeme rozvíjať spoluprácu vedenia školy s naším zriaďovateľom – Žilinským samosprávnym krajom, s radou školy, rodičovským združením, samosprávou Kysuckého Nového Mesta a významnými firmami z radov zamestnávateľov, predovšetkým INA Kysuce a.s. Kysucké Nové Mesto, KIA Motors Slovakia s.r.o. Teplička nad Váhom, bankovými inštitúciami a ďalšími.
       V škole ešte v septembri budú pokračovať práce na výmene okien a zateplení telocviční, na ktoré sme získali finančné prostriedky od zriaďovateľa – žilinského samosprávneho kraja. Po dlhých rokoch budeme mať aj v zime prijateľné podmienky na realizáciu vyučovania a športovej činnosti.
       Pokračujú tiež práce na projekte „Zvyšovanie efektívnosti školských vzdelávacích programov Spojenej školy v Kysuckom Novom Meste“, na ktorý sme získali prostriedky z Európskej únie v celkovej hodnote približne 470 000€.
       Do školských šatní chceme zabezpečiť pre každého žiaka šatňovú skrinku, aby sa vám prestali strácať veci a bol tam väčší poriadok. Keďže škola na ich nákup nemá peniaze, chceme aby nám pomohli rodičia tak, že nám prispejú na ich nákup formou výpožičky. Žiak si zakúpi kľúčik od skrinky na celé štúdium a ak ju po ukončení štúdia odovzdá v poriadku, peniaze sa mu vrátia.
       V priestore TEI do konca septembra ukončíme práce na oddychovej zóne pre žiakov.
Postupne sa budeme snažiť zvýšiť čistou v škole a zaviesť separovaný zber odpadu. Chcem Vás poprosiť, robme všetci, čo len môžeme preto, aby sa nám tu žilo lepšie.
       Želám Vám všetkým veľa úspechov v štúdiu a verím že sa Vám podarí rýchlo a v krátkom čase adaptovať sa na nové podmienky, reprezentované vyššou náročnosťou, ale i samostatnosťou a zodpovednosťou za svoje konanie, správanie a štúdium. Verím, že na konci školského roku vás budem môcť všetkých chváliť za výborné študijne výsledky.